High Quality Time met… Lejla Oliver

Geplaatst op 10-11-2022 met als inspirator Lejla Oliver


High Quality Time met… Lejla Oliver

Ons (freelance) talent is ons visitekaartje. We willen weten wat hen drijft, waar ze blij van worden. In de reeks 'High Quality Time met...' gaan we in gesprek met (freelance) talent. Over hun interesses, loopbaan en waar zij voldoening uit halen. Dit keer hebben we quality time gehad met Lejla Oliver, een ervaren Project-, Management- en Office Assistent die sinds juli 2021 in contact is met High Quality. 

Kan je iets over jezelf, (persoonlijke) interesses en jouw loopbaan vertellen? 

Tot ongeveer drie jaar geleden heb ik altijd ondersteunende functies gehad in loondienst, bij verschillende werkgevers. Dat type werk ligt dicht bij mijn karakter; dienstverlenend, zaken organiseren en coördineren en anderen ontzorgen door al hun lijstjes af te werken. Veel voor elkaar krijgen, maar wel een soort van achter de schermen, daar voel ik me het meeste op mijn gemak.  

Dit deed ik voornamelijk voor grote organisaties, zowel binnen als buiten Nederland. Zo heb ik ook negen jaar in Engeland gewerkt. Voordat ik ging verhuizen kwam ik een vacature tegen in Leeds, waarin specifiek werd gevraagd om iemand die de Nederlands taal beheerste. Dat was natuurlijk een groot voordeel voor mij, zeker in een regio (het noorden van Engeland) waarin de lonen lager liggen dan in en rondom Londen. Uiteindelijk heb ik daar een jaar gewerkt en vanuit die eerste contacten en ervaring verschillende andere banen gehad.  

Bij terugkomst in 2016 merkte ik in het werk dat ik hier oppakte dat ik er geen uitdaging meer uit haalde. Inmiddels had ik een gezin met twee kinderen en een derde opkomst, waardoor ik omscholing of het volgen van een opleiding niet zag zitten. Wel heb ik een aantal cursussen gedaan, om aan verschillende dingen te proeven, maar daar zat 'het' voor mij ook niet tussen. Tijdens de zwangerschap van de derde kwamen we erachter dat er medische complicaties waren, waardoor flexibiliteit steeds belangrijker werd voor me. De flexibiliteit die ik nodig had kon mijn werkgever helaas niet (meer) bieden, dus toen besloot ik te onderzoeken of ik voor mezelf kon beginnen.  

Ik ben gaan zoeken naar een opdracht, onder andere door me in te schrijven bij een paar bureaus. En dat ging gelijk heel goed! Ik kreeg een opdracht bij een grote organisatie, waar ik de finance afdeling ondersteunde. Hoewel de start bijzonder was – mijn eerste dag was de eerste dag van allereerste lockdown! - heb ik vanaf die opdracht nooit meer achterom gekeken, zo goed beviel het! 

Van wat voor soort opdracht word jij echt blij? 

Sowieso word ik heel blij van de kans bij de verschillende organisaties over de vloer te komen. Het helpt me mijn netwerk uitbreiden en ik zie veel bedrijfsculturen en diversiteit. Elke klant en opdracht zie ik ook echt als een workshop; ik leer zoveel van hoe zij uitdagingen aanpakken. 

Qua werk word ik echt blij als ik duidelijk een plan mag uitvoeren. Iemand anders bedenkt wat er moet gebeuren en ik mag het uitvoeren; dan ben ik op mijn gelukkigst, uitvoeren is echt mijn ding. En het tweede is ontzorgen: iemand volledig alles uit handen kan nemen, zodat die persoon zijn/haar werk op de beste manier kan doen. 

"Je kunt nergens in een korte tijd zoveel leren en met zoveel mensen te maken hebben als in een freelance klus."

Wat maakt jouw werk uitdagend? 

In een ondersteunende rol zit de uitdaging wat mij betreft altijd in de vraag: hoe kan ik deze persoon/dit team het beste ondersteunen? Niet alleen elke organisatie, maar elk persoon is anders. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld bij een vastgoedontwikkelaar. In het project wat ik ondersteunde gebeurt op dit moment niet veel en ik kon tijdelijk naar een andere functie doorstromen, waarin ik een directielid ondersteun. We zijn samen in gesprek gegaan om te kijken wat hij nodig heeft en daar bleek uit dat hij veel zelf doet. Ik zou mijn invulling van deze rol dan simpel kunnen houden, door alleen de losse en kleinere dingen waar hij mijn hulp bij nodig heeft te doen. 

Maar ik kijk dan verder, wat het gelijk voor mezelf uitdagender maakt. Hoe verloopt een proces waar hij meer bezig is? Is er bepaalde efficiëntie mogelijk? Dus meer werk zoeken door kansen te zien en te benutten. Zo maak je het niet alleen interessanter voor jezelf, vaak help je iemand dan op een manier die zij zelf niet bedacht hadden.  

Wat ik aan werken als freelancer uitdagend vind, is dat je altijd 'aan' moet staan. In een vaste baan ben je in het begin heel enthousiast en op een gegeven moment kan die energie wat inzakken. Dan blijf je op een iets lager niveau wel doorgaan. Als freelancer geef je die volle energie constant. Je kunt geen dingen half-half doen, dat kan soms wel vermoeiend zijn. Dat is de mindere kant – daar heb ik moeten leren in het doseren van mijn energie. Naast mijn werk heb ik ook thuis nog een boel te doen! 

Waarom heb jij ervoor gekozen als freelancer aan de slag te gaan? 

Naast de flexibiliteit die ik zocht en nodig had, past de focus en mindset van het werken als freelancer heel goed bij mij. Je kunt nergens in een korte tijd zoveel leren en met zoveel mensen te maken hebben als in een freelance klus. Je krijgt een opdracht, met een begin- en een eindpunt; dat geeft voor mij echt focus en was echt wat ik nodig had. Dat merken mensen die voor zichzelf gaan beginnen ook echt denk ik; je gaat met een opdracht op pad en je laat het met een gerust hart weer achter. Ik zie elke opdracht als een soort missie die ik ga voltooien.  

Wat ik ook zo grappig vind: je kan beginnen met een korte opdracht en veel langer blijven plakken. Mijn huidige opdracht zou voor een paar weken zijn en inmiddels zit ik er alweer een jaar. Dat bevestigt voor mij trouwens wel dat service en kwaliteit zo gewaardeerd wordt. Dat geeft een fijn gevoel en zorgt er ook voor dat ik dit werk met heel veel plezier doe. 

Over wat voor eigenschappen moet een goede freelancer wat jou betreft beschikken? 

Ik denk dat je echt wel een doorzetter moet zijn en dat je stressbestendig moet zijn. Je moet altijd in oplossingen kunnen denken en je professioneel en dienstverlenend opstellen. Natuurlijk is het fijn als je zelf iets uit de klus kunt halen, maar je bent er om de opdrachtgever te ondersteunen bij waar zij het meeste mee geholpen zijn. 

Daarnaast denk ik dat je – als je freelance werk lange tijd wilt volhouden – je een goede werk/privé balans moet hebben. Een stabiele basis waar je met beide benen op staat; één been op het werk en je andere been bij familie, gezien, vrienden etc. En die basis moet zo stabiel zijn dat je niet gelijk omvalt als er met één van de twee iets aan de hand is. Dat is natuurlijk voor jezelf belangrijk, maar is wat mij betreft ook onderdeel van professionaliteit; je wilt er zijn voor de opdrachtgever en niet uitvallen. 

Wat zou je iemand die overweegt als freelancer aan de slag te gaan als tip of advies willen meegeven? 

Dat je voor jezelf heel goed nadenkt/na hebt gedacht wat je precies wilt gaan doen, en hoe je dat gaat aanpakken. Wie ben je als professional en wat heb jij te bieden? 

En wees je van tevoren bewust van de voor- en nadelen, die zijn er altijd en daar moet je realistisch in zijn. Ik ken bijvoorbeeld een aantal freelancers die veel moeite hebben met de druk/stress van het moeten vinden van een nieuwe opdracht. Dan kan je er wat mij betreft eigenlijk beter niet aan beginnen. Wees dus eerlijk naar jezelf – past dit bij mij en mijn leven? - en denk na over de invloed die het freelance werken op jouw leven zal hebben. Zowel in positieve als in meer uitdagende zin. 

We weten allemaal dat de huidige arbeidsmarkt erg krap is. Wat merk jij hier zelf van? 

Ik merk hier eigenlijk op twee verschillende manieren iets van. Aan de ene kant door de opdrachten die ik doe; veel vaker zijn dat klussen ter overbrugging van een wervingsperiode. En aan de andere kant ook op de werkvloer zelf van bedrijven waar ik gewerkt heb. Ik heb een opdracht uitgevoerd waarin ik de HR adviseur ondersteunde. Die hield zich onder andere bezig met werving & selectie, waardoor ik daar veel van meekreeg. En personeel is op dit moment gewoon echt heel lastig te vinden voor bepaalde functies, zeker voltijd. Wat ik daar zag is dat veel mensen niet bereid zijn vijf dagen per week te werken. Wat natuurlijk een bewuste keuze kan zijn. En dan zie je dat bedrijven – door onderbezetting - toch eerder geneigd zijn iemand tijdelijk aan te nemen, wat ervoor zorgt dat het nu wel echt een freelancers markt is. 


Met medewerking van

Lejla OliverDit artikel is gebaseerd op een kennissessie, of inspiratie gegeven door Lejla Oliver
Meer achtergrondinformatie kun je vinden via LinkedIn


Terug naar overzicht

Neem contact op

Neem contact op

Wij helpen je graag.


of bel
023 - 206 1500

Uw selectie ()

Je hebt nog geen kandidaten geselecteerd
Bekijk beschikbare professionals