High Quality Time met…Cees Ridder

Geplaatst op 04-07-2023 met als inspirator Cees Ridder


High Quality Time met…Cees Ridder

Ons (freelance) talent is ons visitekaartje. We willen weten wat hen drijft, waar ze blij van worden. In de reeks 'High Quality Time met...' gaan we in gesprek met (freelance) talent. Over hun interesses, loopbaan en waar zij voldoening uit halen. Dit keer hebben we quality time gehad met Cees Ridder, een freelance HR professional met meer dan 40 jaar ervaring binnen het vakgebied. 

Kan je iets over jezelf, (persoonlijke) interesses en jouw loopbaan vertellen? 

Jazeker! Met mijn ruim vier decennia jaar werkervaring is er heel veel te vertellen, maar ik zal het beknopt proberen te houden. 

Over mezelf: ik woon om de hoek van het kantoor van High Quality met mijn vrouw, in Hoofddorp. We hebben twee dochters die niet ver van ons vandaag wonen en werken. Dit jaar word ik 67, maar ik ben nog heel actief – niet alleen qua werk maar ook hobby's. Ik hou erg van zeilen, reizen en bezoek graag het theater met mijn vrouw. Daarnaast ben ik verbonden aan de Stichting Ondernemersklankbord, een organisatie die ondersteuning biedt aan MKB bedrijven. Dit varieert van start-ups die advies kunnen gebruiken bij het opzetten van hun bedrijfsvoering, tot ondernemers die in (financiële) problemen zitten en hulp nodig hebben hoe hiermee om te gaan. Als adviseur begeleid ik namens OKB met name ondernemers die plannen hebben te kopen of verkopen. Hier zit ook vaak de integratie van verschillende bedrijven bij, iets waar ik veel ervaring mee heb en ontzettend leuk vind om advies over te geven.  

Ook geef ik les en help ik MBO-stagiaires in hun eerste stappen in het HR vak. Leerlingen die (vaak voor het eerst) stage gaan lopen en werkervaring opdoen. Iets waar ik echt mijn hart aan verbonden heb. Deze jong volwassenen zijn de toekomst en ik vind het mooi dat ik een steentje kan bijdragen aan hun succes. Door het grote netwerk dat ik in die periode heb opgebouwd kan ik deuren openen voor deze studenten. En mijn jarenlange ervaring kan ik gebruiken om deze studenten inzicht te geven in het vakgebied. 

En ik heb in mijn loopbaan heel wat dingen gedaan en meegemaakt! Van het werken voor een investeringsfonds tot een organisatie in het openbaar vervoer – ik heb in bijna elke soort keuken een kijkje mogen nemen. Al snel werd mijn voorliefde voor (het inrichten en optimaliseren van) processen duidelijk. Het aanbrengen van structuur in een HR afdeling, dienstverleningsmodellen implementeren ligt mij heel goed. De verschillende stakeholders, van het eigen management tot de vakbonden, in tijden van reorganisatie en (vaak grote) verandering tevreden houden én de gestelde doelen bereiken is niet altijd even makkelijk, maar het past bij mij en gaat me goed af.  

In 2014 ben ik als freelancer gestart. Dat jaar kocht ik samen met een partner een bedrijf in de maakindustrie. Ook daar was een herstructurering noodzakelijk en daar ben ik samen met die collega mee aan de slag gegaan. En met succes: waar het bedrijf zo goed als failliet was toen we het kochten, waren we in drie jaar tijd winstgevend.  

In de eerste periode konden we onszelf niet betalen uit de resultaten van het bedrijf, wat me deed besluiten voor mezelf te beginnen. De ervaring die ik had opgedaan in loondienst heb ik direct kunnen toepassen bij de vele organisaties waar ik de afgelopen jaren opdrachten voor heb mogen uitvoeren. Van grote reorganisaties en integraties bij grote corporates tot de HR basis neerzetten bij kleinere bedrijven en van het begeleiden van teams op academisch+ tot praktisch niveau; ik heb zoveel leuke bedrijven, sectoren én mensen mogen ontdekken en helpen. Eén organisatie die er voor mij uitspringt is Staatsbosbeheer, waar ik 1,5 jaar heb gewerkt. Naast het feit dat het een leuke opdracht was (het optimaliseren van de HR afdeling) waren het ontzettend fijne mensen om mee te werken. Ik heb ook nog steeds contact met het toenmalige MT en we hebben jaarlijks een etentje met elkaar. 

Mijn meest recente opdracht was via High Quality. Ik heb al jaren goed contact met Guido Weltevreden, maar tot voor kort kwam het nooit tot een samenwerking. Tot vorig jaar – via High Quality heb ik bij een telecombedrijf HR ingericht. Ik heb de basis op orde gebracht en gezorgd dat zaken zo werden vastgelegd dat ze zonder mij verder konden. Ook dit was weer een hele leuke organisatie; ondanks dat mijn opdracht er al op zat werd ik nog uitgenodigd voor hun kerstreceptie, heel gezellig! 

Van wat voor soort opdracht word jij echt blij? 

Zoals ik eerder al zei is de rode draad voor mij optimalisatie, veranderen, fusies, overnames en reorganisaties. Er moet dynamiek in zitten, daar word ik blij van. 

Dat komt niet alleen doordat ik weet hoe het moet; mijn grijze haren helpen mee dergelijke processen – met veel variabelen, afhankelijkheden én emotie – sturing te kunnen geven. Wat mij betreft moet je daar niet alleen inhoudelijke kennis, maar ook zeker mentale weerbaarheid hebben om zulke trajecten aan te kunnen. En leeftijd helpt daar zeker bij. 

Wat maakt jouw werk uitdagend? 

Ik zorg zelf eigenlijk altijd wel dat er uitdaging in zit. Als ik bij een nieuwe opdrachtgever kom, maak ik in de eerste twee weken met iedereen kennis. Dan weet ik vaak wel waar de knelpunten zitten; die zitten er altijd en zorgen voor de dynamiek.  

Na de eerste gesprekken met belangrijkste stakeholders analyseer ik de situatie en ga ik aan de slag met een plan van aanpak. In dit plan zorg ik er altijd voor dat een opvolger ermee verder kan; het is daarom nooit mensonafhankelijk, maar functieafhankelijk.  

Daarnaast is met mensen werken sowieso nooit saai. Integraties, herstructureringen en reorganisaties, het overgrote deel van de opdrachten die ik gedaan heb, gaan altijd gepaard met verandering en gevoeligheden. Alleen dat al maakt geen dag hetzelfde en mijn werk uitdagend. 

Waarom heb jij ervoor gekozen als freelancer aan de slag te gaan? 

Zoals gezegd was de initiële aanleiding het kopen van een eigen bedrijf in de maakindustrie. Daarnaast ben ik van nature heel nieuwsgierig en draag ik graag bij aan het verbeteren van een organisatie en HR. En het is natuurlijk een hele mooie manier om in meerdere keukens te kijken! 

Over wat voor eigenschappen moet een goede freelancer wat jou betreft beschikken? 

Het allerbelangrijkste is dat je in staat bent je flexibel op te stellen en snel nieuwe materie eigen maken. Ook zijn makkelijk contact kunnen leggen, mensen vertrouwen geven en je snel thuis voelen in een organisatie goeie eigenschappen om te hebben. Het zorgt ervoor dat de basis snel gelegd is en volop mee kunt draaien. 

Integriteit, eerlijkheid en openheid staan voor mij ook hoog op de lijst – ben je dat niet, dan wordt daar zo doorheen geprikt.  

En je moet dit echt leuk vinden om te doen. Niet alleen voor een beperkte periode van toegevoegde waarde zijn en in- en uitvliegen in organisaties, maar ook de bijbehorende onzekerheid. Er is geen vangnet meer. 

Wat zou je iemand die overweegt als freelancer aan de slag te gaan als tip of advies willen meegeven? 

Het hangt natuurlijk van het soort vakgebied af, maar mijn eerste advies zou zijn:

"ga niet gelijk freelancen als je net van school komt. Zorg dat je vlieguren hebt gemaakt, dat je weet dat en welke waarde je kunt toevoegen. "

Meerdere jaren werkervaring, en eventueel verschillende bedrijven te hebben gezien, sterkt wat mij betreft jouw positie als (HR) professional. Tegen die tijd ben je niet alleen volwassen in leeftijd, maar ook ervaring. Je hebt dingen meegemaakt, misschien een keer een dreun opgelopen en een paar fouten gemaakt én je weet dus ook hoe je met zulke uitdagingen omgaat.  

We weten allemaal dat de huidige arbeidsmarkt erg krap is. Wat merk jij hier zelf van? 

Persoonlijk niet zo veel. Ik ben wat ouder, dus ik denk dat mijn leeftijd daar ook wel een rol in speelt. Wel vind ik de markt wat rustiger, vergeleken met 2 jaar geleden. Mijn contacten geven ook aan dat er op mijn niveau (HR eindverantwoordelijke) minder opdrachten zijn. 

Als we, zoals het er nu naar uit ziet, richting een recessie gaan zou dit wel kunnen veranderen. Tot nu toe leiden recessies vaak tot reorganisaties en dat zal de vraag naar dergelijke expertise doen toenemen. Of ik nog open sta voor nieuwe opdrachten? Ik stam uit een familie die altijd heel lang doorwerkt, waardoor ik me niet bezig hou met 'de' pensioenleeftijd. Ik werk graag, maar inmiddels geldt wel: voor zolang het leuk is. 


Met medewerking van

Dit artikel is gebaseerd op een kennissessie, of inspiratie gegeven door Cees Ridder
Meer achtergrondinformatie kun je vinden via LinkedIn


Terug naar overzicht

Neem contact op

Neem contact op

Wij helpen je graag.


of bel
023 - 206 1500

Uw selectie ()

Je hebt nog geen kandidaten geselecteerd
Bekijk beschikbare professionals