Hoe haal je het maximale uit de eerste jaren van je carrière?

Geplaatst op 28-06-2021 met als inspirator Hans van Leeuwen


Hoe haal je het maximale uit de eerste jaren van je carrière?

Afgelopen donderdag hebben we een mooi en open gesprek gehad met Hans van Leeuwen, CFO van o.a. ProRail, Volker Wessels, T-Mobile, en een geweldige groep young finance professionals. Het werd een inspirerend gesprek waar we met moeite na 2 uur de landing konden inzetten. Onderstaand een greep uit de vele mooie adviezen die Hans de nieuwe generatie wist mee te geven:

 • Als je iets voor elkaar wilt krijgen dan moet je het aan drukke mensen vragen, niet aan mensen die tijd over hebben.
   
 • Een gouden tip voor de nieuwe generatie: Je eigen besluiten nemen. Denk minder in euro´s. Dat geld komt wel. Geld is te overvloedig. Het echte proces gaat over iets anders dan geld.
   
 • Het grote voordeel van werken bij kleinere organisaties: je ontwikkeling gaat heel snel.
   
 • Finance kenmerkt zich door de hoge werkdruk. De enige die aan jou denkt, dat ben jij. Zelfbewustzijn is super van belang. Alles begint bij jezelf. Je eigen grenzen bewaken.
   
 • Een plan is een goede basis. Maar zo gaat het niet eindigen.
   
 • Finance zit niet aan de achterkant van een organisatie. Finance zit aan de voorkant. Daar wil je zitten. Daar waar het gebeurd. Waarbij je altijd zou willen weten ´waarom doen we dit?´
   
 • Als je in gesprek bent met iemand, zorg dan dat je ook écht in het gesprek zit. Niet op je telefoon, niet op je email, maar in het gesprek.
   
 • Een van de ingrediënten die je als CFO moet hebben, is lef. Als leidend finance persoon moet je lef hebben. Niet bravoure, maar lef.
   
 • Twijfel je of je een 2e master wilt doen? Overweeg een traineeship. Een traineeship is een perfecte eerste ervaring in het werkende leven. Waar je nog een beetje student bent en al aan het werkende leven kunt wennen.
   
 • Je eerste baan is helemaal niet relevant. Over een paar jaar doe je toch wat anders. De mogelijkheden binnen het bedrijf zijn veel belangrijker.
   
 • Kies je manager boven je baan, of het salaris. Het is veel belangrijker dat je weet met wie je gaat werken, die je gaat aanmoedigen en helpen, dan dat je precies de goede functie en opdrachten uitvoert.
   
 • Ga een keer écht wat doen buiten finance, het verandert je kijk op finance enorm.
   
 • Ga op zoek naar ankers buiten je afdeling. Niet alleen om je kennis te verrijken, maar ook om rust en vertrouwen te ontwikkelen. Mensen met enige senioriteit en ervaring die je kunnen helpen iets van structuur en overzicht te gaan ontdekken, helpen te relativeren als het even nodig is. Bij wie je gewoon even terecht kunt, je aanmoedigen of adviseren, juist op menselijk niveau.

Hans zijn uitspraken zijn bedoeld om te prikkelen, stimuleren om te denken. Juist om het functionele en rationele even te verlaten en menselijke perspectieven onderdeel van het bewustzijn en besluitvorming te laten zijn / worden.

Hans, nogmaals dank voor je inspiratie en passie voor mensen en finance. Het was een geweldige middag.


Met medewerking van

Hans van LeeuwenDit artikel is gebaseerd op een kennissessie, of inspiratie gegeven door Hans van Leeuwen
Meer achtergrondinformatie kun je vinden via LinkedIn


Terug naar overzicht

Neem contact op

Neem contact op

Wij helpen je graag.


of bel
023 - 206 1500

Uw selectie ()

Je hebt nog geen kandidaten geselecteerd
Bekijk beschikbare professionals